Engelska fotbollsklubben träffade Ransomware Attack med flera miljoner dollar

Cybersecurity-myndigheterna i Storbritannien varnade för att ransomware skulle kunna hota sportsektorn.

Storbritanniens nationella Cyber ​​Security Center släppte en rapport den 23 juli som avslöjar en växande trend i ransomware-attacker mot sportsektorn. De noterade ett nyligen exempel där angripare krävde att en engelska fotbollsföreningsklubb, eller EFL, skulle betala en lösen på flera miljoner dollar i Bitcoin Future.

Enligt Cyber ​​Threat to Sports Organisations-uppsatsen riktades den namngivna klubben av ransomware som förkrossade deras företags säkerhetssystem.

Det begärda lösenbeloppet var 400 BTC (3,66 miljoner dollar). Klubben vägrade att betala, vilket resulterade i en förlust av deras lagrade data.

Attacken kunde ha haft stor inverkan

Studien visar att attacken kan ha lett till betydande skador. Den noterar att klubben inte kunde använda sina företagsemails och att stadionens CCTV-system och turnstiles inte var operationella på grund av attacken.

Det finns ingen offentlig information om attackvektorn som gjorde det möjligt för kriminella att infiltrera sitt system. En hypotes är att ett phishing-e-postmeddelande användes för att distribuera attacken. Systemen kan också ha åtkomst via CCTV-systemet.

De brittiska cybersecurity-myndigheterna avslöjade att attacken kostade klubben „flera hundra tusen pund.“

Ransomware-attacker inom sportsektorn

Enligt studien involverade cirka 40% av attackerna mot brittiska idrottsorganisationer skadlig programvara och en fjärdedel av detta involverade ransomware.

Dessa attacker har ökat när det gäller påverkan sedan 2018, med cyberbrottslingar som främst riktar sig till högvärdesidrottsenheter.

Ransomware-attacker över hela världen ökade med 200% under samma tidsperiod. Programvaran som krävs för att utföra en sådan attack är allmänt tillgänglig på darknet.

Förekomster av så kallad „crypto-jacking“ – en ransomware-metod där brottslingar för att minska cryptocurrency – spikade i Singapore 300% från Q1 2020.